Miért válasszon minket?
Ingyenes szállítás már 14.000 Ft-tól.
Ügyfélszolgálat: +36 (70) 949-1119

Milyen zoknit vegyek? – Útmutató a tökéletes választáshoz

2023. október 02.
Olvasási idő: 4 perc

Hölgyeknek, férfiaknak egyaránt tudni kell, milyen zoknit vegyek! Egy rosszul megválasztott zokni tönkre teheti a teljes megjelenést, itt különösen igaz a mondás: „Az ördög a részletekben rejlik.”

Napjainkban a zokni választékigazán bőséges, minden alkalomhoz, minden viselethez megtalálni a tökéletes zokni fajtát és a megfelelő színt.

Zokni fajták – milyen zoknit vegyek

A zokni fajták áttekintése előtt nézzünk egy kis zokni történelmet!

Már az őseink is védték a lábukat a sérülésektől és a hideg időjárástól, bár kezdetben még állati bőröket csavartak a lábra, a boka köré. Az ókori rómaiak és görögök pamutszalagokat, gyapjúdarabokat tekertek a lábukra.

Később, az V. században a magas rangú egyházi személyek lábszárig érő zoknit hordtak, ez megkülönböztető viselet is volt. A középkori zoknikat a férfiak az alsónadrágjukhoz rögzítették, ebből alakult ki később a harisnya, mint viselet.

Ma már pamutzokni, kevert anyagú zokni, műszálas zokni (poliészter zokni), gyapjúzokni, kasmírzokni, selyemzokni is létezik, de ha nemcsak az anyagot tekintjük, akár bokazokni, öltönyzokni, sportzokni, térdzokni, titokzokni széles választékából tölthetjük fel komódunk fiókjait.

Poliészter vs. pamut zokni

A poliészter zokni és a pamut zokni egyaránt lehet megnyerő és praktikus. Az, hogy melyiket választjuk, főként az egyéni elvárásoktól függ.

A pamutzokni szárazon és kényelmesen tartja a lábat, ugyanakkor mosáskor hosszabb ideig szárad, mint a poliészter zokni. Ez utóbbi egy szintetikus anyag, ami elvezeti a nedvességet a bőrről és gyorsan is szárad mosás után.

Légáteresztő képességüket tekintve a pamut jobban lélegzik, mint a poliészter, ezáltal jobban átjárja a lábat a levegő, segít megelőzni az erős izzadást. Egy jó minőségű poliészter zokni kevésbé marad el egy pamutzokni megfelelő szellőzésétől.

A poliészter zokni tartósabb és jobban bírja, mint a pamut. Kevésbé szakad és sokáig megtartja formáját. A pamutzoknik komfortosak, de egyes területeken gyorsabban kophatnak (pl. sarok, lábujj).

A szagokat tekintve a pamutzoknik sem védenek a lábszagtól, de a poliészter kedvező nedvességelvezető tulajdonságainak hála ez utóbbi kevésbé hajlamos a kellemetlen szagokra. Egyes műszálas zoknik ráadásul antimikrobális szerekkel is kezelve vannak.

Míg a pamutzoknik igen kényelmesek és gyengédek a bőrhöz, a poliészter zoknik között is találni ma már ezzel a tulajdonsággal versenyképes darabokat.

A légáteresztő képesség, komfort, puhaság tekintetében válasszunk pamutzoknit, míg nedvességelvezetés, gyors száradás, tartósság iránti igényeink fokozott prioritása esetén inkább a poliésztert!

Férfi zokni különlegességei

Hogyan válasszunk stílusos és kényelmes zoknit férfiaknak?

Ha stílusosan szeretnénk megválasztani a legkényelmesebb zoknit, figyeljünk, hogy hosszúnadrághoz mindig térdzoknit vagy vádliközépig érő zoknit válasszunk!

Sorthoz, rövidnadrághoz viszont sportzoknit vagy bokazoknit illik viselni!

Klasszikus zokni színek a fekete és a fehér, de ha a listát kiegészítenénk még kedvelt zokni színekkel, az alábbi lennének rajta:

Ha elég bátrak és merészek vagyunk, akár merész mintás zoknikat is választhatunk, de ez esetben fontos, hogy lehetőleg semmi más mintás ruhadarab ne legyen rajtunk! Elég, ha a zokni mintás, ellenkező esetben nem azt az összhatást érjük el, amit szeretnénk és inkább fogunk paprikajancsinak kinézni, mint sármos úriembernek.

Soha ne viseljünk lyukas, szakadt zoknit! Akkor se vegyük fel reggel, ha azt gondoljuk, a cipőben úgysem látszik. Szinte borítékolható, hogy aznap fogunk olyan helyzetbe kerülni, amikor le kell venni a cipőnket…

Sport zokni

A férfi zoknikon belül kedvelt zokni fajta a sport zokni. Ezek bokáig érnek, vagy picit fölé, rugalmas, kényelmes anyaguk van, nem csúsznak le és viselésük is komfortos.

Az alapszínek a sportzoknikat tekintve a fehér, fekete, sötétkék, szürke. A sport zoknikat sokszor elasztánnal teszik még rugalmasabbá, az orr- és sarokrészen pedig gyakran megerősítik a gyártók, hogy ellenállóbbak legyenek.

sport zokni

Milyen zoknit vegyek? – Sport zokni

Boka zokni

A bokazoknik a legelőnyösebbek sorthoz, rövidnadrághoz, térdnadrághoz. Bokáig érő száruk van, de itt is fontos a minőség, hiszen a férfi bokazokninak nem szabad viselés közben elmozdulnia, lecsúsznia a bokák alá.

Ezeknél is alkalmazzák a gyártók az erősített sarok és orrvarrat megoldást, általában magas pamuttartalmúak a könnyed szellőzés érdekében.

Titokzokni

A titokzokni tökéletes választás félcipőhöz és ma már nemcsak a hölgyek élvezhetik eme zokni fajta előnyeit, de férfi titokzoknik is elterjedtek a forgalomban

A titokzoknik viselése főleg a tavaszi, nyári hónapokban jellemző, amikor olyan félcipőt viselünk, ami elsősorban mezítláb mutatna jól, ilyenkor a titokzoknik lehetővé teszik, hogy esztétikusan és stílusosan viseljük az adott lábbelit.

Milyen zoknit vegyünk öltönyhöz

Alapszabály, hogy az öltöny nadrág színe passzoljon a zokni színével és az is, hogy mikor leülünk, ne látszódjon csupaszon a lábszár. Vagyis a zokni legyen olyan hosszú, hogy az öltönynadrág szára még ülő helyzetben is takarja a zokni felső szárát, ne legyen közötte kilátszó bőrfelület. Ebből is adódik az, hogy például egy férfi bokazokni nem alkalmas öltönyhöz, de farmerhez sem. Farmer esetében ugyanúgy igaz, hogy nem szabad kilátszódni a bőrnek, mikor leülünk.

Az is fontos és követendő részlet, hogy ne viseljünk fehér zoknit öltönyhöz! Nincs is annál kiábrándítóbb, mikor egy alapvetően ízléses megjelenésű férfi egy jó szabású öltönyben a fekete vagy barna bőr cipőjéhez hófehér sportzoknit visel.

Ha pedig egy férfi igazán figyel a részletekre, nemcsak azt tartja szem előtt, hogy „Milyen zoknit vegyek öltönyhöz?”, de arra is igényes, hogy a zokni, a csokornyakkendő, nyakkendő és textilzsebkendő színben harmonizáljanak egymással. 

milyen zoknit vegyünk öltönyhöz

Milyen zoknit vegyünk öltönyhöz?

Egy jó minőségű zokniban nem lehet csalódni. Nem fakul ki egykönnyen, nem bolyholódik és nem csúszik le a lábszárról a bokára vagy az alá. Legyen a zokni ugyanúgy a megjelenés fontos és szerves része, akár egy stílusos nyakkendő vagy egy menő öltöny, karóra!

A legjobb zoknik nem feltétlenül olcsóak, de jobban bírják a napi használatot, a mindennapos mosást, kevésbé izzad bennük a láb és sokáig használhatjuk.

Egy férfi ruhatárában érdemes sportzoknikat, bokazoknikat, lábszárközépig érő zoknikat fehér, fekete esetleg sötétszürke, sötétkék színben tartani, hogy mindig legyen megfelelő opció, ami illik a ruházathoz!

Végezetül egy jótanács: Soha ne viseljünk szandált zoknival!

Régen talán menő volt, ma már nem az, inkább nevetség tárgya.

Legyünk stílusosak, akik figyelnek a részletekre, és nemcsak a ruházatunk, de a viselt zoknink is megnyerő és ízléses.

Most, hogy már többet tudsz a zokni választásról és a különböző zokni fajtákról, nézz szét termékeink között a webshopunkban! Találd meg a számodra legmegfelelőbb zoknit, és élvezd a kényelmet és a stílust minden lépésnél! Ne feledd, a jó zokni kiválasztása kulcs a kényelmes és stílusos megjelenéshez.


Ezek is érdekelhetnek: ,

Kapcsolodó bejegyzések

Kövesse nyomon a fehérnemű divatot. Webáruházunkban megtalálja a legújabb trendeket és a legnépszerűbb fehérnemű termékeket.

 

Piros bugyi szilveszterkor – újévi babonák
2023. november 30.
Piros bugyi szilveszterkor – újévi babonák
Az újévi babonák egyike a piros bugyi szilveszterkor és a piros gatya szilveszter éjszakáján, ha szeretnénk, hogy szerelmi életünk az újévben érzéki, mozgalmas legyen, továbbá sikerre ...
Tovább olvasom
Szexi fehérneműk az ünnepekre
2023. október 18.
Szexi fehérneműk az ünnepekre
Eltelt az ősz első hónapja, lassan itt az idő, hogy beszerezz néhány szexi fehérneműt az ünnepekre! Mire észbe kapunk az adventi forgatagban találjuk magunkat, amikor mindenhol sokan vannak...
Tovább olvasom
Milyen zoknit vegyek? – Útmutató a tökéletes választáshoz
2023. október 02.
Milyen zoknit vegyek? – Útmutató a tökéletes választáshoz
Hölgyeknek, férfiaknak egyaránt tudni kell, milyen zoknit vegyek! Egy rosszul megválasztott zokni tönkre teheti a teljes megjelenést, itt különösen igaz a mondás: „Az ördög a részletekb...
Tovább olvasom
100% garancia
100% garancia

100% pénzvisszafizetési garancia, amennyiben nem vagy elégedett a fehérneműinkkel.

Ingyenes szállítás
Ingyenes szállítás

14.000 Ft-tól.
Ingyenes házhoz szállítás Magyarország területén.

Mennyiségi kedvezmény

15% kedvezmény több darab rendelése esetén! Részletek a mennyiségi kedvezményekről.

Mr. Big Törzsvásárló
Mr. Big Törzsvásárló

Legyél Te is Mr. Big Törzsvásárló és részesülj az egyedi kedvezményekből.